Interview met een mantelzorger: Jacqueline Ansems

Geplaatst op 23 november 2017 09:05

Tijdens de week van de mantelzorg staan mantelzorgers centraal. Als bijna vanzelfsprekend nemen zij de zorg voor een dierbare op zich. Terwijl dit zo bijzonder, waardevol en onmisbaar is. Mantelzorg raakt iedereen van jong tot oud en heeft veel invloed op het dagelijkse leven. Vier  mantelzorgers delen hun verhaal. Onderstaand leest u het verhaal van Jacqueline Ansems

‘Ze verdient de liefde en zorg’

Jacqueline Ansems werkte al in het zorgcentrum Kulenburg voordat zij mantelzorger van haar moeder werd. Inmiddels woont haar moeder sinds drie jaar in Kulenburg. Daar is een lange weg aan vooraf gegaan. Jacqueline heeft samen met haar broer de mantelzorg voor haar moeder op zich genomen. ,,Toen mijn vader stierf, waren er al signalen dat er iets niet klopte bij mijn moeder. Ik denk dat mijn vader het in de gaten had en dat altijd heeft ondervangen. Nadat hij stierf, begon het ook ons op te vallen. Het bleek Alzheimer te zijn. Mijn broer en ik hebben allebei een gezin en we werken allebei. Gelukkig hebben we goed contact en kunnen we goed afspraken maken. Mijn ouders hebben altijd klaar voor ons gestaan. Mijn moeder wenste zolang mogelijk in haar huis te blijven wonen. Daar wilden wij gehoor aan geven. Dit is nog ruim een jaar gelukt. Daarna ging het niet meer.”

 “We willen dat mijn moeder het goed heeft en daarom hebben we voor Kulenburg gekozen. Ik werk daar ook. Van tevoren besloot ik dat als dat lastig voor mijn moeder of voor mij zou zijn, ik degene ben die weggaat. Belangrijk is dat mijn moeder het goed heeft. Ik zie haar elke dag. In het begin was het wel moeilijk. Mijn moeder is mijn moeder, maar net als iedereen hier cliënt. Als ik werk, vindt mijn moeder het soms lastig dat zij niet al mijn aandacht krijgt. Ik kan er tijdens mijn werk niet altijd als dochter voor haar zijn. Als ik zeg ‘Ik ben aan het werk’ begrijpt ze dat niet altijd. Na mijn werk ga ik bij haar langs, maar liever haal ik haar op en gaan we iets doen.”

 “Doordat ze hier in Kulenburg is, hoeven wij niet meer de medische zorg op ons te nemen. Hierdoor hebben mijn broer en ik onze handen vrij om op een andere manier met mijn moeder bezig te zijn. Ik heb altijd een super goede band gehad met mijn moeder. Zij verdient de liefde en zorg die ze van ons krijgt.”

Vrijwilligersvacatures

Uitgebreid zoeken