Interview met een mantelzorger: Fam. la Fontaine

Geplaatst op 23 november 2017 08:54

Tijdens de week van de mantelzorg staan mantelzorgers centraal. Als bijna vanzelfsprekend nemen zij de zorg voor een dierbare op zich. Terwijl dit zo bijzonder, waardevol en onmisbaar is. Mantelzorg raakt iedereen van jong tot oud en heeft veel invloed op het dagelijkse leven. Vier  mantelzorgers delen hun verhaal. Onderstaand leest u het verhaal van Fam. la Fontaine

 

‘In een andere versnelling’

Gilbert la Fontaine is mantelzorger van zijn vrouw Ank. Ank legt uit dat zij een niet aangeboren hersenletsel heeft waardoor zij langzaamaan steeds minder kan: “Ik leef in een andere versnelling dan de meeste mensen. Mensen zien niets aan mij. Alles kost mij veel energie. Voor de meeste mensen begint aan het einde van de middag de dag pas echt, ik ben dan al te moe. Ik probeer nog zoveel mogelijk zelf te doen, maar sommige dingen kan ik eenvoudigweg niet meer.”

Gilbert: “Als ik zie dat Ank moeite heeft met iets, probeer ik dat Ank uit handen te nemen. Omdat je aan Ank niets kunt zien, loopt zij tegen veel onbegrip aan. Door de crisis heb ik mijn baan verloren. Ik heb nu alle tijd voor Ank om alles soepel te laten verlopen. Dat is een geluk bij een ongeluk. Als ik zou werken, hoe moet dat dan met Ank? Ik vraag mij af of Ank dan niet sneller achteruit zou gaan?” Gilbert legt uit dat het moeilijk is om met name spontaan een beroep te doen op anderen voor hulp: “Iedereen heeft zijn leven met eigen bezigheden zoals gezinslevens”.

Twee dagen in de week gaat Ank naar activiteitencentrum Boogh. Dan heb ik mijn handen vrij. Ook luister ik graag naar muziek. Dat gaat jammer genoeg niet meer, omdat Ank niet tegen harde geluiden kan.” Ank: “Ik vind dat jammer dat ik dat voor hem tegenhoud.” Gilbert: “Als ik naar mijn taken kijk dan valt het in vergelijking met anderen nog mee. Ons motto is pluk de dag. We genieten van het leven en van wat we nog hebben. Nu het nog kan gaan we nog een paar keer fijn op vakantie.”

 

Vrijwilligersvacatures

Uitgebreid zoeken