Nieuwsberichten

Aantal burenruzies neemt ook in 2019 weer toe

Geplaatst op 11 okt ‘19

Recent onderzoek laat zien dat het aantal burenruzies ook dit jaar weer is toegenomen. Geluidsoverlast is de belangrijkste oorzaak, zo blijkt, uiteindelijk is verhuizen soms de enige uitweg.

Geluidsoverlast, rommel of stank. De verenigde woningcorporaties slaan alarm: de woonoverlast neemt toe, concluderen zij in hun rapport van eind september.
Veel Nederlanders hebben weleens overlast van hun buren. Meestal blíjft het bij kleine ergernissen, maar één op de vijf is afgelopen drie jaar toch verzeild geraakt in een fikse burenruzie. Dat blijkt uit een enquête van EenVandaag onder zo'n 28.000 leden van het Opinie Panel. Veel mensen blijken de burenruzie nog niet te hebben bijgelegd en zien dat ook nog niet zo snel gebeuren. Sommigen zien zelfs maar één oplossing: verhuizen.

Coördinator Carla Roorda van Buurtbemiddeling ElkWelzijn herkent het bovenstaande beeld. “Ik zie dat mensen regelmatig de wanhoop nabij zijn als ze bij Buurtbemiddeling aankloppen. Heel jammer dat ze pas op dat moment bij ons terecht komen. In een vroeg stadium van de ruzie zijn de onderlinge irritaties vaak nog bespreekbaar. Dan kunnen buren uiteindelijk begrip hebben voor elkaars probleem en komen ze vaak samen tot goede oplossingen. Dat kan jarenlange juridische procedures, ellende en bijvoorbeeld de hoge kosten van een verhuizing voorkomen.”

Ook bij burenruzies geldt dus; wees er snel bij - voorkomen is beter dan genezen. Meester Frank Visser - bekend als de Rijdende Rechter, maar ook ambassadeur van Buurtbemiddeling – zei onlangs nog dat er geen pasklaar recept is om burenruzies op te lossen, maar “een normaal gesprek voeren zonder elkaar verwijten te maken, kan vaak al helpen”.

Carla Roorda: “Niet alle overlast is geschikt voor bemiddeling, ik begrijp best dat er situaties zijn waarin mensen niet (meer) met hun buren willen praten. Maar op het moment dat je denkt: wat is dit vervelend - ik wil dit helemaal niet, ik zou willen zoeken naar een oplossing– bel dan eens naar Buurtbemiddeling. Wij denken met u mee, kunnen doorverwijzen en kunnen samen met u zoeken naar een volgende stap om erger te voorkomen. Buurtbemiddeling is gratis en onpartijdig”

Loopt het niet lekker tussen u en uw buren? Buurtbemiddeling kan u helpen.

Meer informatie of contact? Tel 0345-51 52 27 of buurtbemiddeling@elkwelzjin.nl

Vrijwillige buurtbemiddelaars gezocht

Geplaatst op 25 sep ‘19

Buurtbemiddeling stimuleert in Nederland al meer dan 20 jaar het prettig omgaan tussen buurtgenoten. Dankzij de hulp van vrijwillige buurtbemiddelaars komen buren weer met elkaar in gesprek. Buurtbemiddeling ElkWelzijn is op zoek naar mensen die het team komen versterken in de regio Tiel, Maasdriel, West-Betuwe, Zaltbommel en Gorinchem.

Boeiend en afwisselend vrijwilligerswerk
Vrijwillige buurtbemiddelaars helpen buren te zoeken naar een oplossing die voor alle betrokkenen aanvaardbaar is. Zij doen dat in een bemiddelingsgesprek, waarin twee bemiddelaars samen met de beide buren om de tafel gaan zitten. Daaraan voorafgaand hebben ze beide buren al individueel bezocht. ElkWelzijn zoekt vrijwilligers die beschikken over goede sociale en communicatieve vaardigheden, die onbevooroordeeld naar anderen kunnen luisteren en in een conflict onpartijdig kunnen blijven. Vrijwilligers krijgen een uitgebreide training in het voeren van bemiddelingsgesprekken.

Het gaat om boeiend, nuttig en afwisselend vrijwilligerswerk. Het kost gemiddeld enkele, zelf te plannen (avond)uren per maand. Daarnaast is er geregeld een bijeenkomst met collega-bemiddelaars om ervaringen uit te wisselen en wordt u begeleid door de coördinator van het project. Mensen die hierin een uitdaging zien en een steentje willen bijdragen aan de leefbaarheid, kunnen zich nu opgeven om buurtbemiddelaar te worden.

Buurtbemiddelaar iets voor u?
Stuur Buurtbemiddeling een kort mailtje met uw gegevens, dan neemt de coördinator contact op. buurtbemiddeling@elkwelzijn.nl. Meer informatie: tel. 0345 225 000 of www.elkwelzijn.nl/Buurtbemiddeling

Let op: in Culemborg is geen plaats meer voor meer vrijwillige buurtbemiddelaars

Scholingsaanbod vrijwilligers najaar 2019

Geplaatst op 25 sep ‘19

Diverse organisaties uit het netwerk Vrijwilligers Zorg en Welzijn, gecoördineerd door ElkWelzijn, bieden scholing aan aan vrijwilligers die actief zijn in Culemborg. Het is een uiteenlopend aanbod, waaronder:

  • Oplossingsgericht werken met mensen met een beperking
  • Omgaan met mensen met dementie
  • Instructie Verantwoord Alcohol schenken (IVA)
  • Praktische Eerst hulp
  • Eerste hulp aan mensen met verward gedrag

Bekijk het volledige aanbod met alle data

 

Doe je mee? Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Voor aanmelding en meer informatie: Sandra Rigter, ElkWelzijn, srigter@elkwelzijn.nl of 0345 51 52 27.

Uitje voor vrijwilligers: historisch Culemborg

Geplaatst op 25 sep ‘19

We zijn blij met de inzet van vrijwilligers in Culemborg! Daarom organiseert het VIP in samenwerking met verschillende partners een uitje voor vrijwilligers op dinsdag 15 oktober van 13.30-16.00 uur. Samen met een stadsgids van Stichting Stadsgidsen Culemborg ontdekken we de historie van Culemborg. Wandel je mee? 

Praktische informatie

Datum: dinsdagmiddag 15 oktober

Tijd: 13.30 uur – 16.00 uur

Programma: 

  • 13.30 uur start wandeling
  • 15.00 uur koffie/thee

Plaats: We verzamelen bij Restaurant Op de Haven, De Helling 7, Culemborg.

 

Meer informatie en aanmelden: srigter@elkwelzijn.nl of 0345-51 52 27.

Bij aanmelding graag vermelden waar je vrijwilligerswerk doet.

Klik hier om het nieuwsarchief te bekijken.