Jonge mantelzorgers

Je bent jong, je zit op school. Gaat naar de sportclub en hebt vrienden om leuke dingen te doen.

Zo zou het moeten zijn. Maar voor heel veel jongeren ziet het leven er anders uit. Dit kan veel oorzaken hebben. Een van de oorzaken kan zijn dat in het gezin iemand ziek. Bijvoorbeeld een ouder die een ongeluk heeft gehad waardoor hij/zij beperkingen heeft.  Of een ouder die heel somber is. Of een zusje/broertje met een geestelijke beperking waar veel zorg naar uit gaat. Vaak weet je dat niet van je klasgenoten. Je vindt die ander saai omdat hij niet mee gaat chillen of omdat hij nooit eens mee gaat stappen. Misschien is diegene niet saai maar moet hij naar huis om zijn ouders te ondersteunen. Moet hij met zijn kleine broertje of zusje naar het zwembad voor zwemles omdat de ouders dit niet kunnen doen. Of moet hij voor het eten gaan zorgen omdat moeder alleen maar somber op de bank zit en tot niets komt. 

Weet je dat deze manier van zorgen een naam heeft? Men noemt dit MANTELZORGER. Onder je klasgenoten zijn er vast wel mantelzorgers te vinden. Ze weten niet dat wat zij thuis doen een naam heeft omdat ze daar in zijn gegroeid. Soms lopen ze zich zorgen te maken over de situatie thuis maar daar kunnen ze thuis niet over praten. Hun ouders hebben al zorgen genoeg, die willen ze daar niet mee lastig vallen. Soms  zullen zij zich eenzaam voelen en vragen hebben over hun situatie waarin ze zitten. Maar waar moeten ze naar toe? Wie kan hen helpen.

In Culemborg hebben we ElkWelzijn. Daar is een Steunpunt Mantelzorg te vinden. Neem vrijblijvend contact op voor steun, informatie en advies:

Steunpunt Mantelzorg Culemborg- Caroline van der Meulen
Meerlaan 22, 4103 XZ Culemborg
T 0345 515227
E steunpuntmantelzorg@elkwelzijn.nl of cvandermeulen@elkwelzijn.nl