Mantelzorgers

“Het is mooi om te zien hoe mantelzorgers zorgen voor diegene van wie hij houdt. Vaak is dat heel vanzelfsprekend. Maar net zo mooi is het als de mantelzorger een beweging naar zichzelf maakt en ruimte neemt/krijgt om voor zichzelf te zorgen. Dat is een enorm proces.” Caroline van der Meulen

Bekijk het interview met Caroline van der Meulen in de studio van SRC.fm

Het overkomt je

De meeste mensen kiezen niet voor mantelzorg, het overkomt ze. Ze zorgen voor een partner die ziek wordt, een familielid of buurman. Vaak begint het met een paar uur zorg per week, maar voordat ze er erg in hebben staat hun hele leven in het teken ervan.

Ervaringsverhalen

Steun voor volwassen mantelzorgers

Ben je mantelzorger? Weet dan dat je er niet alleen voor staat. ElkWelzijn kijkt graag met je mee welke hulp je nodig hebt om de zorg te kunnen blijven dragen. Wij bieden onze diensten aan vanuit het Steunpunt Mantelzorg Culemborg. Hieronder lees je wat wij voor je kunnen betekenen.

  • Emotionele steun. Bij de consulente van het mantelzorgsteunpunt kun je verhaal kwijt. Zij begrijpt waar je het over hebt en biedt een luisterend oor.
  • Praktische steun. De consulente kan tijdelijk regelzaken van je overnemen. Zo kan zij hulpmiddelen voor je aanvragen, professionele hulp regelen of assisteren bij de aanvraag of besteding van een persoonsgebonden budget.
  • Informeren en adviseren. Heb je behoefte aan extra informatie over een ziekte, over wet- en regelgeving of over zorg in het algemeen? Vraag onze consultente of zij kan helpen. Het steunpunt organiseert ook regelmatig themabijeenkomsten.
  • Zorg uit handen nemen. Een vrijwilliger kan tijdelijk je zorgtaken overnemen. Dat kan als je griep krijgt, maar bijvoorbeeld ook als je wekelijks een vereniging wilt bezoeken, of als je naar een verjaardag wilt waar de zorgvrager niet mee naar toe kan. Samen met de consulente kijk je welke zorg het beste past bij je en de persoon voor wie je zorgt.
  • Lotgenotenbijeenkomsten en cursussen. Het steunpunt organiseert regelmatig lotgenotenbijeenkomsten en cursussen. Daarbij stemt de consulente zoveel mogelijk af op de vragen van de mantelzorgers zelf.
  • Online cursussen. Ter verbreding en verdieping van jouw kennis kun je e-learnings volgen wanneer je wil, in jouw eigen tempo en vanuit huis. Bekijk het overzicht met e-learnings.
  • Online je zorgen delen? Deel je zorg is een platform opgezet door MantelzorgNL, en bedoeld voor mantelzorgers. Hier kunnen mantelzorgers met elkaar in gesprek, verhalen delen en vragen stellen. Het is een plek voor herkenning en erkenning.

Aandacht voor jonge mantelzorgers

Jonge mantelzorgers zijn kinderen of jongeren die opgroeien met een zieke ouder, broer, zus, of met een zieke opa en oma die in de directe omgeving van het gezin woont en intensieve zorg nodig heeft. Er kan sprake zijn van een lichamelijke ziekte of handicap, een psychische ziekte of verslavingsproblematiek. De definitie van jonge mantelzorger is breed, omdat de jongere geen zorgverantwoordelijkheid hoeft te hebben.

Wel kan de zorg invloed hebben op de jongeren. Ze maken zich zorgen om degene die ziek is. Willen ouders niet lastig vallen met hun problemen, omdat zij al genoeg aan hun hoofd hebben. Ze vinden het lastig om vriendjes mee naar huis te nemen omdat dit misschien te vermoeiend is voor degene die intensief zorg nodig heeft. Soms lukt het niet om het huiswerk af te krijgen.

Het kan belangrijk zijn om deze groep kinderen en jongeren wat extra aandacht te geven en een plek te bieden waar ze hun verhaal kwijt kunnen.

Ben jij jonge mantelzorger en wil je hierover contact? Laat het ons dan weten.

Mantelzorgcompliment

Als waardering voor de inzet van mantelzorgers reikt de gemeente Culemborg elk jaar het mantelzorgcompliment uit, een bedrag dat vrij te besteden is door de mantelzorger. Het compliment is bedoeld voor mensen die langdurig en (soms zeer) intensief zorgen voor iemand uit hun sociale omgeving. Kom ik in aanmerking voor het mantelzorgcompliment?

Contact

Caroline van der Meulen-1_hr

Caroline van der Meulen

T 06-83 52 51 12
E cvandermeulen@elkwelzijn.nl

Gerda van Berkel-Schimmel

Gerda van Berkel-Schimmel (jonge mantelzorgers)

T 06-30 42 48 93
E gvanberkel@elkwelzijn.nl

Rukize Kezmer-1_hr

Rukize Kesmer (diverse culturen)

T 06-83 49 01 74
E rkesmer@elkwelzijn.nl